niedziela, 25 sierpnia 2013

Przepis na jabłecznik z cynamonem

Cześć :-) Dzisiaj rano na śniadanie jadłam świetny jabłecznik (dzięki mamo! :D), więc pomyślałam, że to idealna okazja żeby wstawić na bloga jakiś przepis :-)





Czego potrzebujemy?
ciasto

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 2/3 kostki roztopionej margaryny
  • 300 g mąki
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
jabłka

  • 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek papierówek
  • 3 łyżki cukru
  • cytrynowy/brzoskwiniowy kisiel
  • cynamon
Przygotowanie
Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy szczyptę soli, cukier, mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, cały czas mieszając. Na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i mieszamy.
Jabłka posypujemy cukrem, suchym kisielem i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu aż wszystkie kostki będą oblepione.
Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, a na wierzchu rozkładamy równomierną warstwę jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy 30-40 min.
Smacznego! :-)

Pytania

Deal

2 komentarze:

  1. Musi super smakować :P przepis jest Twój czy skądś go brałaś? Ja piekę ciasta na podstawie przepisów na blogu mojewypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest mojej mamy :-) Nawiasem mówiąc, miała straszne problemy z określeniem dokładnych proporcji bo wszystkiego daje "na oko" :D

      Usuń